O rozpočte mesta na rok 2011 rozhodne až nové zastupiteľstvo

03.11.2010 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) – O návrhu budúcoročného rozpočtu mesta Prešov bude rozhodovať až novozvolené mestské zastupiteľstvo.
Materiál bol pôvodne zaradený do programu dnešného zasadnutia mestského parlamentu, primátor Pavel Hagyari ho však stiahol.
Návrh rozpočtu na budúci rok počítal s výdavkami samosprávy vo výške 58,779 milióna eur. Odhadované príjmy mesta boli navrhované na úrovni 57,429 milióna eur a schodok mal byť vykrytý prijatím dlhodobého bankového úveru v sume 1,35 milióna eur.
"Po rozhovore s predsedami poslaneckých klubov sme dospeli k záveru, že bude vhodnejšie, aby nový rozpočet pre budúci rok prijalo už nové zastupiteľstvo, aby sme my nezaväzovali nové vedenia mesta a nový parlament prioritami, ktoré si osvojuje súčasné zastupiteľstvo, " zdôvodnil stiahnutie návrhu primátor.
Hagyari sa rozpočtového provizória neobáva a tvrdí, že rozpočet je pripravený v úspornej verzii, tak aby s ním mohlo nové vedenie mesta pracovať a zastupiteľstvo v decembri aj schváliť.
So stiahnutím návrhu súhlasí poslankyňa Mária Kusendová (Smer-SD). Tvrdí, že takto pripravený materiál by ona nevedela podporiť.
"Myslím si, že rozpočet by sa dal ešte prepracovať a mohol byť prerokovaný ešte týmto zastupiteľstvom, " povedala Kusendová.
Stiahnutie návrhu rozpočtu z rokovania zastupiteľstva tesne pred voľbami prekvapilo mestského poslanca za KDH Stanislava Kahanca. Mal k nemu viacero výhrad, ktoré sa týkali hlavne príjmovej kapitoly.
"Sú tam veľmi vysoké riziká z hľadiska výšky navrhovaných úverov a úverové zaťaženie mesta sa dostáva do hranice, keď už nemá ďaleko od nútenej správy, " uviedol Kahanec.
Podľa mestského poslanca Juraja Hurného (SDKÚ-DS) bol návrh rozpočtu zo strany mesta pripravený zle.
"Sú tam nereálne programované príjmy z predaja mestského majetku, ktoré sa podľa mňa nedajú dosiahnuť a vo výdavkovej časti mesto má podľa mňa zle určené priority, pretože namiesto toho, aby sme podporovali napríklad sociálnu oblasť, tak dávame zbytočne peniaze na reprezentačné a vydávanie prezentačných materiálov, " uvádza Hurný.
Vzhľadom na termín, do kedy by malo začať fungovať nové zastupiteľstvo, môže podľa poslanca dôjsť k tomu, že mesto bude do nového roka vstupovať s rozpočtovým provizóriom. Je presvedčený, že ak by tento materiál radnica pripravila skôr, po pripomienkovaní v mestskej rade mohol byť rozpočet prijatý týmto zastupiteľstvom.
 

Vyberte región